Selecteer een pagina

Schilder gezocht? Er zijn van die klussen in/aan je huis die je het liefste uitbesteedt. Zoals kozijnen schilderen, buitenschilderwerk of ander binnenschilderwerk. Goed schilderwerk is van belang voor de waarde van je woning. Een klus die al snel enkele duizenden euro’s kan gaan kosten. Heb je 2 linkerhanden, of geen zin om zelf te schilderen of klussen? Dan moet je op zoek naar een goede schilder of klusjesman. Maar hoe vind je een betrouwbare schilder met wie je dat avontuur aan wilt gaan? En waar moet je op letten bij het aanvragen en beoordelen van een vrijblijvende offerte?

In je eigen omgeving

Ga rond of er betrouwbare en vakkundige schilders zijn. Vraag aan vrienden of bekenden met wie zij goede ervaringen hebben. Staat er in je straat of buurt een busje van een schilder, dan kun je aanbellen bij degene bij wie hij een klus doet. Het is verstandig om een schilder te vinden die in je eigen regio en omstreken actief is. De meeste schilders vragen normaliter voorrijkosten. Wanneer het schildersbedrijf zich in de omgeving bevindt, hoeft die minder lang te rijden om naar je toe te komen voor het uitvoeren van de verfklussen. Vanwege deze korte afstand ben je niet alleen goedkoper uit, maar de schilder kan ook veel sneller met je afspreken. Soms kan het wel zo zijn dat een landelijke partij, meerdere vestigingen heeft door het land verspreid. 

Via een website of sociaal media

De meeste schildersbedrijven hebben een eigen website of social media kanalen waar ze hun klanten informeren over hun diensten en producten. Controleer of de artiest online aanwezig is op LinkedIn, Twitter, Facebook en Instagram. Je kunt hier meer te weten komen over de betrouwbaarheid en de kwaliteit van verschillende schilders. Of misschien laat de schilder eventuele recente schilderopdrachten zien.

Online

Naast de websites van bedrijven of vaklieden zijn er ook schilders die zich aanbieden als zelfstandige op platforms. Daar kun je vaak een klus aanbieden (je krijgt dan een aantal offertes). De juiste schilder moet aan bepaalde eisen voldoen. Bijvoorbeeld KvK-registratie, ervaring en/of minimale reviewscore. Ook zijn er websites waar vrijwilligers en studenten hun hulp aanbieden. Dit kan een oplossing zijn als je simpele taken hebt die je niet zelf kunt doen. Denk aan klein schilderwerk, het ophangen van de lampen of het aansluiten van de elektronica.

Via een branchevereniging

Binnen een erkende brancheorganisatie is vaak veel kennis aanwezig. Leden van de organisatie kennen de markt en branche zeer goed en kunnen daarom vaak zeer behulpzaam zijn bij het zoeken naar advies. Het voordeel hiervan is dat deze schildersbedrijven hun algemene voorwaarden hebben afgesproken met de consumentenbond en afhankelijk zijn van de geschillencommissie. Begint het schilderwerk binnen een bepaalde tijd te bladderen of te verkleuren, dan moet de schilder jou garantie verlenen. Jouw recht op garantie ligt vastgelegd in het keurmerk.

Onderhands

Je kunt ook onderhands een geschikte schilder inhuren. De kosten van een schilder zijn op deze wijze relatief laag. Dit doe je bijvoorbeeld via een site waar schilders kunnen reageren om jouw schildersklus uit te voeren. Je kan dan zelf iemand inhuren die de beste bieding doet qua prijs voor het mooiste resultaat. Dit zijn geen bindende aanbiedingen. Vraag dus eerst aan de beste schilder welke voorwaarden op het bod van toepassing zijn. Een goedkope schilder betekent niet altijd goed werk. Bij dergelijke sites is het altijd mogelijk dat zaken als reiskosten niet bij de prijs zijn inbegrepen. Informeer hier altijd goed naar.

Schildersbedrijven vergelijken

Een vrolijke prater of een beste schilder die weinig zegt? Je moet de man vertrouwen met wie je in zee gaat. Je gaat hem immers je huis laten schilderen. Dus laat je gevoel meewegen. Vrijwel iedereen kan een gunstig bod doen, maar het vakwerk moet uiteindelijk het resultaat geven wat jij wilt. Voor de juiste keuze is het verstandig om te kijken naar verschillende factoren. Wie vertrouw je het meest en bij wie heb je een goed gevoel.

Wanneer je het juiste schildersbedrijf hebt gevonden is het verstandig om duidelijke prijsafspraken te maken. De verschillende tarieven tussen bedrijven zijn vaak groot. De ene schilder werkt met een vast uurtarief, terwijl een andere schilder een exacte prijs per schilderwerk hanteert. Omdat de kosten van een schilder kan variëren, en niet elke schilder een schildersklus hetzelfde aanpakt is het verstandig om bij minimaal drie schilders een offerte op te vragen.

Tot slot zijn onderstaande punten verstanding om mee te nemen:

  • Controleer of de genoemde prijs in de offerte van de schilder inclusief of exclusief btw is. Hoe uitgebreider de schilder zijn werkzaamheden in de offerte toelicht, hoe minder kans op misverstanden.
  • Kijk ook of de offerte vrijblijvend en kosteloos is en of de geldigheidsduur van de offerte lang genoeg is.