Selecteer een pagina

Als het op duurzaamheid aankomt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen tijdens het verven. Het meest schadelijk aan schilderen, of dat nu buitenschilderwerk of het verven van een dakkapel is, is niet het schilderen zelf. De productie en het transport hebben de grootste impact op het milieu bij muur- en plafondverf. De productie van veel soorten verf kost energie en ook het transport van verf heeft een negatieve invloed op het klimaat. Wil je een beetje meer milieubewuster zijn? Lees hier wat je moet doen!

Dekkingsgraad

Duurzaam schilderen kun je het beste doen door minder vaak te schilderen en minder producten te gebruiken. Om ervoor te zorgen dat je minder vaak verf nodig hebt, kun je op de volgende zaken letten. Goedkope verf in de winkel is aantrekkelijk voor je portemonnee, maar geen handige optie. Over het algemeen dekt deze verf minder goed, waardoor je meerdere lagen nodig hebt voor een dekkend resultaat en dus meerdere potten. De kwaliteit van ecologische verf is beter. De natuurlijke kleur van de muur heeft namelijk een langere levensduur. Dit bespaart je uiteindelijk geld omdat je minder nodig heeft.

Kijk voordat je een verfpot koopt naar de verpakking. De gegevens “aantal m2 per liter” hebben betrekking op de dekkingsgraad. Hoe meer oppervlakte je per liter kunt schilderen, hoe beter de kleur zal zijn. Dit is vooral belangrijk bij nieuwbouwwoningen die nog niet eerder zijn geverfd of bij het schilderen van een donkere muur. Ongeverfde muren absorberen veel kleur. Donker gekleurde muren zijn ook moeilijk te schilderen. Een goede dekkingsgraad voorkomt dat je meerdere lagen nodig heeft om de kleur te bedekken.

Verder is het belangrijk om een goede primer aanbrengt om te voorkomen dat de ondergrond verf opzuigt. Primer zorgt ervoor dat de nieuwe verf beter hecht en daardoor hoef je minder vaak je schilderwerk bij te werken. Ook voorkom je zo dat de goede verf doorlaat door een zuigende ondergrond. Of gaat bladderen, wat ook weer scheelt.

Eigenschappen van de verf

Bijna alle verf die je nu in de bouwmarkt vindt, vallen onder de reguliere verf. Deze verf bestaat voornamelijk uit fossiele brandstoffen en grondstoffen. Oftewel, grondstoffen die in de zeer nabije toekomst zullen opraken.

Verfproducten waarvan de bindmiddelen zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, zoals lijnolie, hennep, soja, natuurharsen, waterglas voor mineraalverf en kalk, zijn veel minder schadelijk dan de bindmiddelen van de petrochemische industrie. Dit zijn eindgrondstoffen die schadelijke stoffen bevatten en energetisch intensief zijn bewerkt, en daardoor vaak giftig zijn. Lees hier welke soort verf goed voor het milieu is:

  • Biobased verf is gebaseerd op herwinbare natuurlijke grondstoffen, zoals planten, bomen en gewassen.
  • Minerale verf is de duurzaamste en gezondste muurverf. Minerale verven is gezond, superdekkend, sterk, ultramat en schrobvast.
  • Met schrobvaste verf kun je gemakkelijk vlekken op wanden verwijderen en schoonmaken. Waardoor de vloeibare verf op de muur langer mee kan gaan.
  • Wateroplosbare verf, uit watergedragen verf komt aanzienlijk minder vluchtige organische stoffen vrij, wat beter is voor mens en milieu.
  • Schimmelwerende verf bevat geen bestrijdingsmiddelen, waardoor het goed is voor mens en milieu.

Let ook op keurmerken voor verf. Deze verf bevat minder pigment en minder schadelijke stoffen, zoals VOS (Vluchtige Organische Stoffen), zware metalen of chemische verbindingen. 

Waarom kiezen voor duurzame verf?

Er zijn verschillende redenen waarom je voor milieubewuste verf zou moeten verkiezen boven normale verf. De belangrijkste redenen om een milieuvriendelijke keuze te maken zijn:

  • Duurzame verf wordt vaak gemaakt van biobased grondstoffen die niet ernstig gefossiliseerd zijn.
  • Verf is niet recyclebaar, maar het recyclen van ecologische verf uit voornamelijk herwinbare bronnen maakt duurzame schilderen meer circulair.

Logistiek

Waar de verf wordt geproduceerd speelt ook een belangrijke rol. Komt het uit een ver land? Dan kun je beter zoeken naar een soortgelijke kleur die in Nederland of Europa geproduceerd wordt. Dit bespaart transportkosten en vermindert de CO2-uitstoot. En het is beter voor de natuur.

Tijdens het verven

Duurzaam schilderen betekent ook zo min mogelijk milieubelasting veroorzaken als je gaat schilderen. Spoel kwasten daarom niet uit onder de kraan als je voor verf op waterbasis kiest met een synthetisch bindmiddel als acrylaat. Doe je dit wel, dan komt er klein chemisch afval in het oppervlaktewater. Schraap daarom voordat je begint met schoonmaken eerst zoveel mogelijk verfresten van de kwasten af.

Als je met oplosmiddelhoudende verf werkt en de volgende dag een kwast nodig hebt, hoef je deze niet meteen schoon te maken. Wikkel het stevig in een stuk plasticfolie en/of in een plastic zak en zet het zo lang mogelijk in de diepvries of koelkast.