Selecteer een pagina

Je schilderklus zit erop, nu heb je nog één ding te doen: je kwasten schoonmaken en opbergen. Het is belangrijk om dit goed te doen, zodat je je kwast in een later stadium probleemloos weer kunt gebruiken. Maar waar moet je rekening mee houden? En wat is de beste manier om je kwasten voor korte of lange tijd op te bergen? Dit zijn de beste tips voor hoe je op een milieuvriendelijke manier kunt omgaan met je verfartikellen.

Kwasten schoonmaken is een belangrijk onderdeel van schilderen. Niet alleen zorgen schone kwasten voor meer schilderplezier, ze gaan ook een stuk langer mee. Allereerst is het belangrijk dat je weet wanneer je de kwasten weer gaat gebruiken. Bij kwasten schoonmaken komt niet heel veel kijken, wel moet je op de volgende zaken letten. Bijvoorbeeld met welke soort verf is er geschilderd. Waterbasis of terpentine basis?

Is je schilderklus klaar voor vandaag?

Grondig schoonmaken van de verfkwasten is niet altijd nodig voordat je ze opbergt. Uitstrijken over een krant kan ook voldoende zijn voordat je de verfkwasten gaat opbergen in een potje met water of lijnolie. Wil je het van tevoren toch goed schoonmaken? Spoel dan eerst de oude laag vuil van de verfkwasten, rollers of andere artikelen af.

Wil je morgen of overmorgen verder met je muur verven? Dan is grondig schoonmaken niet perse nodig. Het aanbrengen van aluminiumfolie rond het uiteinde van de verfkwasten is genoeg. Doe in dit geval tape om het handvat en bewaar de plastic zak met de borstel maximaal twee dagen op een droge plaats.

Verfrollers een aantal dagen bewaren

Heb je watergedragen verf gebruikt? Maak je kwasten schoon door ze minimaal twee uur in warm water te laten weken. Droog vervolgens af met een schone doek en bewaar deze op een droge plaats. Kwasten waarmee je olie hebt aangebracht kan je eenvoudig schoonmaken met terpentine of kwastenreiniger. Terpentine is klein chemisch afval en dus schadelijk voor het milieu. In dit geval is het slim om de kwast te laten ontvetten in een glazen bak.

Heb je verf op terpentine basis gebruikt, doe dan een kleine hoeveelheid verdunde ontvetter in een pot. Druk de kwast of verfroller tegen de zijkanten, zodat het reinigingsmiddel goed in de haren of vacht trekt. Laat twee uur weken, maak droog met een schone doek en bewaar op een droge plek. Je kunt kwasten het beste op een koele plaats leggen. Zo zijn ze de volgende dag goed en kun je er probleemloos mee schilderen.

Kwasten bewaren voor lange termijn

Wil je voor een langere tijd stoppen met schilderen? Dan kan je op verschillende manieren kwasten schoonmaken. Een professionele schilder bewaard kwasten vaak in het water. Je hebt misschien dagenlang dezelfde verfkwast nodig. Door het in een flesje met water te leggen kan de kwast de volgende dag weer gebruikt worden. De kwast blijft erg mooi en soepel. Ga je voor een langere periode kwasten opbergen in water, dan kunnen de haren best stug worden en de metalen kwastbus gaan roesten.

Op nog langere termijn is rauwe lijnolie de beste oplossing. Veeg in dat geval met een doek de verfresten oppervlakkig van de verfkwast en laat deze een nacht in een kwastdoos vol lijnolie liggen. Lijnolie is verkrijgbaar bij verfwinkels. Wanneer je de kwast eruit haalt, is het belangrijk om de overtollige olie weg te vegen met een schone doek.

De duurzaamheid van een verfblik

De kans is aanwezig dat je met overtollige verfresten zit. Toch kunnen die in de toekomst van pas komen. Maar hoe lang kun je verf of primer na verfklus nog gebruiken? Er is geen exacte houdbaarheid aan gekoppeld. Of het een donkere kleur of lichte kleur is geweest speelt ook geen rol. De houdbaarheid van muurverf en lakverf kan verschillen. Verf op waterbasis kun je minimaal een jaar bewaren. Op terpentinebasis is een blik verf minimaal twee jaar houdbaar.

Bewaar de verf vorstvrij en eventueel mogelijk niet in een ruimte waar het product aan zeer hoge of zeer lage temperaturen kan worden blootgesteld. Een schuur is bijvoorbeeld geen goed idee om de verfblikken op te bergen. Als je halverwege het verven bent en de verfblikken minstens halfvol moet houden, verwijder dan het deksel en dek de bovenkant af met plasticfolie. Doe de deksel terug op de pot en noteer de productnaam en fabrikant, de verfsoort of -code en de vervaldatum.

Zit je met overtollige verf? Dan is het een goed plan om blikken die minder dan halfvol zijn, over te gieten naar een kleiner blik met een goed sluitend deksel, zoals een confituur pot. Vul opnieuw alle gegevens en plak op de buitenkant van het verfblik zoals hierboven beschreven.