Selecteer een pagina

Een muur schilderen is niet moeilijk. Toch is het handig om vooraf onderzoek te doen voordat je jouw muren gaat schilderen. De wanden van het huis zorgen er niet alleen voor dat je huis blijft staan, maar bepalen ook een groot deel van de sfeer. Met muurschilderingen kun je je eigen stemming en look bepalen. Hoe kun je het beste te werk gaan? Lees hiervoor ons stappenplan voor een muur verven en de praktische tips voor het beste eindresultaat.

Muren reinigen

Een goede voorbereiding is essentieel voor een perfect resultaat. Voordat je begint met je muur schilderen is het belangrijk om de juiste materialen tot je beschikking te hebben, zoals:

  • De juiste verf voor je kamer make-over en de juiste hoeveelheid.
  • Een goede kwast, een kleine verfroller, verfbak en verfrooster, evenals iets om de verf mee door te roeren.
  • Voldoende afdekfolie, een plastic zak en/of een stucloper om de vloer en meubels tegen verfspatten te beschermen.
  • Schilderstape om voorwerpen mee af te dekken.
  • Plamuur om gaten op te vullen.
  • Een ladder voor hoge plafonds.

Heb je alles wat je nodig hebt? Dan kan je aan de slag gaan met het vrijmaken van voldoende ruimte. Haal hiervoor alles van de wanden, verplaats meubels die in de weg staan, dek plinten en kozijnen af en bedek tot slot de vloer met een zeil of kranten. Het zou kunnen dat er nog behang op de muur zit die je wilt schilderen. Dat is geen probleem. Behang verwijder je door het eerst nat te maken en het vervolgens met een plamuurmes af te steken en schuurpapier te polijsten.

Zodra er voldoende ruimte is vrijgemaakt kunnen de muren volledig schoongemaakt worden met een zachte borstel en water. Dit bevordert de hechting van de nieuwe verflaag op de ondergrond. Als de muur droog en in goede staat is, kun je beginnen met het afplakken van de randen en ramen voor een strakke afwering.

Muren primen

Na het voorwerk kan het schilderen bijna beginnen. Bijna, want voor je gaat schilderen moet je eerst de grondlaag op de muur aanbrengen. Met een primer zorg je voor een goede onderlaag waarop de nieuwe verf stevig vast blijven zitten. Het is echter niet altijd nodig. Bij nieuwe muren moet je altijd een onderlaag aanbrengen. Onbehandelde wanden hebben vaak een zuigende werking. Door een onderlaag aan te brengen wordt dit verminderd en is een mooi vlak resultaat gegarandeerd. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat ​​er lelijke oneffenheden en vlekken over het oppervlak ontstaan.

Mocht je alsnog twijfelen of een primerlaag nodig is. Er bestaat een goede test om te kunnen bepalen of je een onderlaag moet aanbrengen. Neem een ​​plantenspuit met water en spuit deze op de muur die je geschilderd wilt hebben. Als het water meteen gaat lekken en de muur donkerder wordt, weet je dat je een onderlaag moet aanbrengen. Als het water van de deeltjes niet uit de muur stroomt, is er geen onderlaag nodig.

Muren schilderen

Als de wanden zijn gereinigd en eventuele voorstrijk is aangebracht, ben je klaar om de eerste verflaag aan te brengen. Hoeveel verf je nodig hebt hangt van de grootte van de muur af, de ondergrond en de kwaliteit van de soort verf. Meet voor je naar de bouwmarkt gaat de muur op, en gebruik de informatie op het verfpakket voordat je begint. Bij welke temperatuur je de verf goed kunt behandelen, hoelang het duurt om te drogen, of je moet roeren, of het verdund moet worden, etc.

De wondere wereld van de verfkleuren is enorm en soorten verf lijken op elkaar. Probeer dan maar eens de beste verf te vinden. Een donkere kleur verf zakt vaak naar de bodem van het verfblik. Om de juiste kleur op de muur te aanbrengen, moet je de verf voor je begint daarom eerst goed doorroeren. Bij het roeren ga je goed over de bodem van het blik of de emmer. Bij het aanbrengen van de verf kun je voor de hoeken en randen het beste een acrylkwast gebruiken.

Wanneer je met een roller werkt, verdeel dan de verf gelijkmatig over de roller en begin met zachte verticale strepen. Zo voorkom je verfspetters en strepen. Schilder altijd eerst het plafond voor je aan de wanden begint. Vervolgens verplaats je naar de hoeken en randen om uiteindelijk naar binnen te werken. Zo kun je iets preciezer te werk gaan.

  • Als je klaar bent met de muur schilderen, is het belangrijk dat je het eventuele tape verwijdert terwijl de verf nog nat is voor een mooi eindresultaat. Laat de verf drogen, plak eventueel opnieuw de randen af en breng dan een tweede laag aan op dezelfde manier.
  • Tip: Wil je de verf kwasten opnieuw gebruiken? Dan is het van belang dat je ze op een juiste manier schoonmaakt en bewaart. Lees hier de tips hoe je het beste je verf kwasten schoon kunt maken!